psychiatrie;

De psychiatrie is een medische wetenschap die zich bezighoudt met onderzoek, diagnose en behandeling van psychische aandoeningen.

 Het hoofddoel van psychiatrie is het verlichten van psychisch lijden. Dit lijden is een gevolg van psychiatrische aandoeningen en het vergroten van de psychisch welstand van de patiënt en de omgeving van de patiënt. 

In de psychiatrie wordt in principe gebruik gemaakt van een medische aanpak. Toch heeft de psychiatrie zijn eigen kernmerken die veel verschillen van de somatische(lichamelijke) geneeskunde. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van verschillende soorten gesprekstherapieën, therapieën zonder gesprekken en geneesmiddelen zoals antibiotica en antidepressiva. 

 

 Welke ziektes, aandoeningen, stoornissen kunnen zorgvragers hebben in de psychiatrie?

De term psychische aandoening wordt gebruik gemaakt om een beschrijving te geven van een psychische en emotionele gesteldheid die het denken, voelen en handelen zodanig beïnvloeden dat men niet optimaal kan functioneren in het dagelijkse leven.

Het begrip psychische beperking wordt vaak gebruikt als het functioneren van mensen als gevolg van hun aandoening wordt belemmerd in belangrijke levensgebieden als leren, wonen, werken en sociale contacten.

Aandoeningen;

  • Angst en paniek stoornissen
  • Depressie
  • Psychische stoornis
  • Eetstoornis
  • Autisme

Angst en paniek stoornissen;

Sommige mensen hebben last van angsten terwijl de omstandigheden daartoe geen aanleiding geven. Ze worden niet bedreigd, maar raken toch helemaal in paniek; het koude zweet breekt hen uit, hun hart gaat als een bezetene te keer, ze staan te bibberen op hun benen en halen snel en hijgend adem. Soms worden ze daarbij ook duizelig en misselijk. Mensen die dit vaak overkomt, lijden aan een paniekstoornis. Ze worden op de meest onverwachte momenten overvallen door de angst om dood te gaan, gek te worden, of de controle over zichzelf te verliezen.

Depressie;

Iedereen kent wel momenten van somberheid of van verdriet. Bijv. als de reactie op tegenvallers of op ingrijpende gebeurtenissen. Meestal duren deze niet langer dan enkele uren of dagen. We spreken van een depressie als de somberheid langen dan twee weken duurt. Een depressie is dus iets anders dan een sombere bui. Depressie is een ziekte. Iemand die depressief is, lukt dat niet. Dat is geen kwestie van onwil. Het hoort bij een ziekte. Overigens is depressie een ziekte die goed te behandelen is. In Nederland lijden per jaar tegen de 500 000 mensen aan een vorm van depressie. Een depressie kan op elke leeftijd voorkomen, dus ook bij kinderen en ouderen.

mensen met een depressie voelen zich lusteloos en hebben nergens zin in. Ze kunnen niet meer genieten van plezierige dingen en voelen zich somber.

Veelvoorkomende klachten;

  • Slaapproblemen
  • Slechte concentratie
  • Pijn
  • Voortdurende vermoeidheid
  • Toename van het gewicht

Psychische stoornis;

Mensen met een psychose leven in hun eigen binnenwereld en communiceren vooral met hun innerlijke zelf. Soms hoor je ze in zichzelf praten of lachen. Als je contact met hen probeert te maken, zien of horen ze je niet.

Verschijnselen;

  • Wanen
  • Chaotisch denken
  • Weinig slaap
  • Vreemd en verward gedrag

Eetstoornis;

Iedereen heeft elke dag te maken met voeding. Eten is gezond, je hebt het nodig om in leven te blijven. Maar mensen die lijden aan een eetstoornis hebben een probleem met eten. Ze zijn bang voor voedsel omdat ze denken dat ze er te dik van worden. Of ze eten overmatig en hebben daar onmiddellijk weer spijt van. In elk geval is datgene wat voor de meeste mensen heel gewoon is voor hen een dagelijkse bron van zorgen.

Er zijn 2 verschillende soorten eetstoornissen;

  • Anorexia
  • Boulimie

Autisme;

Autisme wordt beschouwd als een ontwikkelingsstoornis met een neurologische oorzaak. De hersenen van een persoon met autisme functioneren anders. Hierdoor kunnen hun waarnemingen uit losse fragmenten bestaan die voor de mens met autisme vaak niet de verbanden hebben, die voor andere van vanzelfsprekend zijn.

Mensen met autisme hebben beperkingen in de sociale interactie, beperkingen in verbale en non-verbale communicatie en beperkingen in het verbeelding- en voorstellingsvermogen. Alle mensen met autisme ervaren op hun eigen manier hun beperkingen en problemen. Soms ervaart alleen de omgeving dat iemand anders is.

Autisme is een verzamelnaam voor stoornissen die vallen onder de psychiatrische stoornissen die worden geclassificeerd volgens de zogenaamde DSM-IV-TR criteria.  

Je onderscheid 5 verschillende groepen;

  • Klassiek autisme
  • De stoornis van Asperger
  • PDD-nos
  • RET syndroom
  • Destintegratiestoornis van de kinderleeftijd

 

Wat zijn de taken van een verpleegkundige in de psychiatrie?

Een verpleegkundige in de psychiatrie heeft een zwaar maar heel mooi en dankbaar beroep. Het is daarom belangrijk dat iemand in de psychiatrie wil werken een paar van deze karakter eigenschappen heeft;

  • Ondernemend
  • Sociaal
  • Onderzoekend
  • Realistisch

Een verpleegkundige in de psychiatrie heeft verschillende taken;

  • Verplegen van patiënten met psychische problemen zoals depressie, neiging tot automutilatie en angsten.
  • Opstellen van een verpleegplan en bijbehorende behandeling uitvoeren in samenwerking met collega’s.
  • Stimuleren van zelfstandigheid bij de patiënt doordat ze beter omgaan met hun problemen.
  • Controleren van medicijngebruik van de psychiatrische patiënt.
  • Informeren, beantwoorden van vragen en geruststellen van de patiënt en familie.
  • Verzorgen van zowel de geestelijke als lichamelijk gezondheid van de patiënt.
  • Bijhouden van verslagen en administratie omtrent patiënten
  • Op de hoogte blijven van ontwikkelingen in het vakgebied.

 

Welke beroepsgroepen kom je nog meer tegen in de psychiatrie?

Natuurlijk zijn er buiten de verpleegkundige ook nog andere beroepen die met de psychiatrie te maken kunnen hebben.

 In de geestelijke gezondheidszorg werken ruim 18000 psychologen, orthopedagogen, psychiaters en verpleegkundig specialisten. Het merendeel (ongeveer 13000 mensen) is geregistreerd volgens de wet BIG (wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Zij zijn officieel gekwalificeerde behandelaars. Maar er werken ook nog minstens 3650 psychologen en 1450 orthopedagogen in de zorg zonder een BIG-registratie.

Verschillende soorten beroepen binnen de psychiatrie;

  • Gezondheidszorgpsycholoog
  • Klinisch psycholoog
  • Klinisch neuropsycholoog
  • Psychotherapeut
  • Psychiater
  • Verpleegkundig specialist

 

vakblad psychiatrie;

Traumabehandeling bij mensen met psychosen is effectief en leidt niet tot verslechtering, zoals jarenlang werd gevreesd door professionals in de psychiatrie. Dit blijkt uit recent onderzoek bij 13 Nederlandse ggz-instellingen.

Het onderzoek toont aan dat mensen met een psychosen vaak het slachtoffer zijn van mishandelingen en misbruik in de jeugd. Deze ervaringen vergroten niet alleen de kans op het ontwikkelen van psychosen, veel mensen hebben daarnaast ook een posttraumatische stress stoornis (PTSS) ontwikkeld. In de klinische praktijk wordt weinig aandacht besteed aan trauma’s en de gevolgen daarvan bij mensen met psychosen. Binnen ggz-instellingen wordt de diagnose PTSS bij mensen met een psychose in meer dan 95% van de gevallen gemist.

onderzoek en resultaat  De mensen in de behandelgroepen bleken een veel sterkere afname van PTSS-symptomen te hebben dan de mensen in de wachtlijstconditie. Ruim 60% van de behandelde cliënten voldeed zelfs niet langer aan de criteria van PTSS. Bovendien bleek het veilig: er traden niet meer ernstige incidenten op tijdens traumabehandeling dan in de wachtlijstconditie. 

Ik vond het een goed artikel, omdat ze nu meer onderzoek hebben gedaan en nu meer weten over psychosen, nu kunnen ze mensen met deze aandoening beter helpen, en weten nu meer hierover.

 

docu psychiatrie; 

‘psychiatrisch ziekenhuis documentaire’

Deze documentaire gaat over verzorgers die werken met psychiatrische mensen, ze vertellen hoe dit gaat en gaan naar de patiënten toe en vertellen hun verhaal.

Erik is 32 jaar, hij heeft al meerdere malen geprobeerd zelfmoord te plegen, de eerste keer in het bos, waarna hij dagenlang ziek in zijn bed heeft gelegen. Daarna aan een kanaal, waar hij ’s avonds laat is gevonden.

Geert Reintjes is een sociaal psychiatrische verpleegkunde. Hij voert gesprekken met de ouders van de patiënt en ook gesprekken met de patiënt zelf. Geert stelt zich netjes voor, en vertelt wat zijn verwachtingen zijn van het gesprek. Geert heeft het vaak geprobeerd maar de patiënt weigerde hen te woord te staan. Geert en zijn college denken dat ouders meer grenzen moeten gaan stellen voor hun kinderen. Zij vinden dat het risico op socialiteit toeneemt.

Een andere vrouw die word benoemd in de documentaire is Anneke, Anneke is 59 jaar. Na de dood van haar man is ze haar levenslust kwijt. Het nichtje van Anneke heeft alarm geslagen naar het ziekenhuis, Anneke wilde al haar slaappillen nemen en een einde maken aan haar leven, ze is meteen opgenomen in het ziekenhuis. Anneke is vooral heel erg verdrietig na wat ze allemaal heeft meegemaakt.

Peter is 38 jaar, heeft 2 kinderen. Toen zijn vriendin hun relatie verbrak kon Peter het niet meer aan, hij wilde van een brug springen maar zijn kinderen waren hetgeen waarom hij het niet kon doen, Peter verloor ook zijn baan na de breuk tussen zijn vriendin en hem.

Na het kijken van deze documentaire ben ik veel bewuster gaan kijken naar mensen die niet lekker in hun vel zitten of depressief zijn. Het is ontzettend erg als je het leven niet meer ziet zitten en een eind wil maken aan je leven. Het is niet alleen erg voor jijzelf als persoon maar het is ook verschrikkelijk voor de nabestaanden zoals; ouders, familie, vrienden, collega’s. de personen die een eind maken aan hun leven weten of beseffen niet hoe erg dit is. ik vond dit een hele mooie en vooral ontroerende documentaire.

Maak jouw eigen website met JouwWeb