thuiszorg;
Thuiszorg (zorg aan huis), bijvoorbeeld verzorging, verpleging en hulp in de huishouding, is bedoeld voor mensen die thuis hulp of begeleiding nodig hebben. Bijvoorbeeld door een ziekte, handicap of ouderdom. Thuiszorg wordt ook wel zorg zonder verblijf genoemd.
welke ziektes/Aandoeningen komen er voor bij mensen in de thuiszorg.
JE komt in aanmerking voor thuiszorg als je bepaalde dingen niet meer zelf kan hierbij moet je denken aan:
-Persoonlijke verzorging is bijvoorbeeld hulp bij het douchen, hulp bij het opstaan uit bed en hulp bij het eten of scheren
-Verpleging is bijvoorbeeld de verzorging van een wond of het toedienen van injecties.
-Begeleiding is ondersteuning bij het zelfstandig wonen op het gebied van praktische vaardigheden en de sociale redzaamheid
-Huishoudelijk hulp ondersteuning bij schoonmaken, afwassen, opruimen, bedden opmaken, planten en dieren verzorgen
Wat zijn de taken van verpleegkundige in thuiszorg?
Vaak Hou je je bezig met verpleegkundige zorg. Hieronder valt de basiszorg, zoals de persoonlijke verzorging als wassen, aankleden, verschonen maar ook wondverzorging, observatie en rapportage.
Verpleegtechnische handelingen zijn bijvoorbeeld het inbrengen van sonde of een katheter. Ook het begeleiden van een patiënt is vaak de taak van de verpleegkundige.
Beroepsgroepen
(Gezins-)verzorgende C
(Gezins-)verzorgende D
Wijk ziekenverzorgende
-(Gezins-)verzorgende C , Verzorgende C is de officiële functienaam voor het beroep dat in de praktijk ook wel gezinsverzorgster genoemd wordt. Als je als verzorgende C aan de slag gaat, verricht je voornamelijk verzorgende werkzaamheden, aangevuld met huishoudelijke werkzaamheden waarvoor je samen met de cliënt een planning maakt.
(Gezins-)verzorgende D. Net als voor de functie van verzorgende C geldt dat deze functie ook wel bekend is onder de naam gezinsverzorgster. Maar als verzorgende D ligt het accent van je werkzaamheden nog meer op de verzorgende en begeleidende taken. Huishoudelijk werk verricht je in beperkte mate: daartegenover staat dat je wel enkele verpleegkundige taken kunt uitvoeren.
Wijk ziekenverzorgende
Als wijk ziekenverzorgende kom je bij mensen thuis om hen te verzorgen en te begeleiden. In je functie voer je ook eenvoudige verpleegkundige taken uit, zoals het geven van een injectie of het verwisselen van een verband. Je verricht daarbij ook werkzaamheden die op revalidatie of reactivering van de cliënt gericht zijn. Huishoudelijke taken horen hier niet bij.
Verpleeghuis
In een verpleeghuis krijgt u intensieve zorg. U kunt er ook terecht als u zware medische behandelingen nodig heeft door ernstige lichamelijke of psychische beperkingen. Bijvoorbeeld na een hersenbloeding of bij dementie.
Een verblijf in een verpleeghuis hoeft niet altijd langdurig te zijn. Zoals bij herstel na een ongeluk of tijdens de vakantie van mantelzorgers. In het verpleeghuis werken meer behandelaars dan in een verzorgingshuis. Bijvoorbeeld verpleegkundigen, fysiotherapeuten en logopedisten.
Een verpleeghuis is bedoeld voor mensen die verzorging, verpleging of revalidatie nodig hebben die zij thuis of in het verzorgingshuis niet (voldoende) kunnen krijgen. Algemeen gezegd is het verpleeghuis voor drie groepen mensen:
Mensen die uit het ziekenhuis zijn ontslagen, maar nog wel veel verpleging of verzorging nodig hebben. Deze mensen wonen meestal tijdelijk in een verpleeghuis.
Mensen die komen revalideren na een ongeluk, of na een operatie. Zij komen alleen overdag in een verpleeghuis. Ze leren daar hoe ze met hun beperking om moeten gaan.
(Jonge) mensen die door een ziekte veel zorg nodig hebben, bijvoorbeeld mensen met multiple sclerose (MS) of hersenletsel.
In een verpleeghuis zijn onder andere artsen, verpleegkundigen, ziekenverzorgenden, logopedisten, ergotherapeuten en fysiotherapeuten werkzaam. Ook kunnen er gespecialiseerde maatschappelijk werkers en psychiaters beschikbaar zijn. De behandeling is erop gericht mensen weer zoveel mogelijk zelfstandig te laten functioneren, eventueel met behulp van een hulpmiddel. Dit kan via dagbehandeling, tijdelijke of permanente opname in het verpleeghuis
Lees meer: https://www.zorghulpatlas.nl/medische-zorg/verpleeghuis/
Lees meer: https://www.zorghulpatlas.nl/medische-zorg/verpleeghuis/
vakblad thuiszorg;
'Zo vergeet je cliënt z’n medicijnen niet'
Als thuiszorgmedewerker heb je een belangrijke rol bij het verbeteren bij therapietrouw van cliënten.
Wanneer er therapieëntrouw is bijv. bij een dementerende cliënt kan een medicijnentrol helpen.
Dat houdt in dat de cliënt per slikmoment een zakje met medicijnen ontvangt. Dat geeft voor mensen meer overzicht dan losse doosjes. Ook kun je zo beter na gaan wanneer iemand het overzicht van medicijnen kwijt is. Om niet te vergeten wanneer je je medicijnen in moet nemen kun je een alarm instellen op telefoon . Bij bewuste therapie ontrouw is het belangrijk dat je hierover in gesprek gaat met de cliënt.Het helpt om de inname van medicijnen regelmatig te bepreken en niet alleen wanneer je problemen signaleert.
Veroordeel therapietrouw niet. Zorg dat de cliënt zonder schuldgevoel of schaamte kan praten over ervaringen en eventuele problemen met het medicijngebruik.Wees alert op signalen. Let op opmerkingen als “Ik slik liever helemaal niets” of “Het is toch allemaal chemische rommel”. Dit kunnen aanwijzingen zijn dat de patiënt zich zorgen maakt over het medicijngebruik en risico op therapietrouw oploopt.Laat de cliënt meebeslissen. Shared decision making bevordert de therapietrouw. Overleg met de cliënt of deze zelf ideeën heeft over de medicatie. Overleg met de huisarts of apotheek welke ideeën van de cliënt doorgevoerd kunnen worden om zodoende de therapietrouw te verbeteren.
docu thuiszorg;
In de documentaire word uitgelegd hoe een dag van een verpleegkundige in thuiszorg eruit ziet.
De dag begint : op kantoor rond kwart over 7 daar haal je je medicijnen, papieren , huissleutels van cliënten op .
Daarna ga je naar de cliënten dat gebeurt rond half 8.
Wat hem aantrok in de thuiszorg : was dat je bij mensen thuiskomt in de plaats van het ziekenhuis. En de verschillende culturenwaar je mee te maken krijgt. Daarbij vind hij de afwisseling leuk dat je soms verzorgende taken uitvoert en soms verpleegtechnische handelingen verricht.
In de thuiszorg heb je weekenddiensten en avonddiensten. Hij werkt in een team met 7 verzorgende en verpleegkunde. Dat houdt in dat hij niet elke dag bij dezelfde cliënt komt. Wel proberen ze dat je zo vaak mogelijk bij dezelfde cliënt zorg leent. Omdat je ze met de zorgvrager een echte band op kan bouwen.
Soms krijgt hij een alarm tussendoor dan moet je naar de cliënt toe dan kan je iemand bijvoorbeeld op de grond aantreffen. En zet je de cliënt weer terug in de stoel. De maatschappij is tegenwoordig erg veranderd mensen willen langer thuis blijven wonen en thuis sterven. En die begeleiding wil hij graag geven. Hij vind het fijn om daarbij te kunnen ondersteunen.
De 2e docu gaat over Nienke, ze is 22 jaar en is een BBl student verpleegkundige.
Ze werkt in de thuiszorg. Ze komt bij verschillende doelgroepen bijvoorbeeld bij ouderen die herstellende zijn van hun operatie maar ook bij gehandicapten die dagelijkse hulp nodig hebben .
Ze werkt heel zelfstandig en je hebt een grote verantwoordelijkheid maar wanneer je twijfelt kun je altijd terug vallen op je collega’s. Werkzaamheden die Nienke op een dag doet kunnen heel uiteenlopen.
Je kunt denken aan bijvoorbeeld kousen aan trekken tot stoma zorg, blaasspoelingen.
Het leuke aan het beroep verpleegkundige vindt ze dat je heel zelfstandig bent en dat je 1 op 1 contact hebt met mensen.
Het is daarbij ook heel belangrijk dat je goed sociaal contact hebt met de cliënten vertelt ze. Dat komt omdat mensen vaak heel de dag alleen zijn en dan kunnen de cliënten toch even hun verhaal kwijt.
Maak jouw eigen website met JouwWeb