verstandelijk gehandicapten;
Een verstandelijke beperking is een ontwikkelingsstoornis, waarbij de ontwikkeling van het verstandelijke vermogen langzamer gaat dan bij leeftijdgenoten en meestal ook niet hetzelfde niveau bereikt. De meest voorkomende oorzaak is een zuurstoftekort tijdens of na de geboorte, een hersenvliesontsteking in de jonge jaren of zuurstoftekort bij iets anders, zoals een zware astma-aanval.
Een bekend verschijnsel is het Down Syndroom. De oorzaak daarvan is een chromosoom te veel (trisomie 21). Verder gaat een groot aantal genetisch bepaalde aandoeningen samen met verstandelijke beperkingen. De mate van handicap hangt af van het IQ, bij 75% van de mensen met een verstandelijke handicap ligt deze tussen de 50-70, bij 18% tussen de 35 en 50.
Welke ziektes, aandoeningen, stoornissen kunnen zorgvragers hebben in de gehandicaptenzorg?
Verschillende stoornissen die we kunnen onderscheiden;
- Stem, spraak en taalstoornissen
- Gehoor en evenwichtsstoornissen
- Gezichtsstoornissen
- Inwendige stoornissen
- Stoornissen in bewegen
- Huid en gevoelsstoornissen
- Pijn
- Slaapstoornissen
Voor de termen verstandelijke beperking of verstandelijke handicap werden gebruikt, sprak men ook wel over zwakzinnigheid of over een psychische of mentale retardatie. Het geeft in ieder geval aan dat het om een kind gaat waarbij op het gebied van de geestelijke ontwikkeling een stoornis is opgetreden. Er is dan nog volstrekt geen uitspraak over de oorzaak of over de ernst ervan gedaan. Behalve in het gedrag en de kennis die het kind van zijn leefwereld heeft, blijkt er ook vaak sprake te zijn van een duidelijke achterstand in taalontwikkeling.
Vaak is er naast de verstandelijke handicap ook een late motorische ontwikkeling. Het kind doorloopt dan wel alle fasen van de gewone ontwikkeling, maar in een vertraagd tempo. Daarom wordt er ook wel gesproken over een psychomotore retardatie. Later blijkt dat kinderen wel zich alle motorische vaardigheden eigen hebben gemaakt, maar dat de kwaliteit waarin de motoriek verloopt anders is dan bij kinderen zonder beperking. Vooral bij het ouder worden kan bij kinderen met een verstandelijke beperking zich ook epilepsie gaan voordoen. Er wordt wel eens gedacht dat epileptische aanvallen de verstandelijke handicap veroorzaken. Dat is eigenlijk zelden of nooit het geval. Veel vaker zal vanuit dezelfde oorzaak die de ontwikkelingsachterstand veroorzaakt ook epilepsie ontstaan.
Wat zijn de taken van een verpleegkundige in de gehandicaptenzorg?
Een verpleegkundige heeft allerlei taken in de gehandicaptenzorg;
- Mensen ondersteunen met een lichte of zware beperking
- Vergroten van zelfstandigheid, aanleren van vaardigheden
- Begeleiden
- Inleven in de wereld van de patiënt
- Aankleden, helpende hand bieden
- Wassen, douchen, eten
- Flexibel
- Stressbestendig
- Contacten onderhouden met familie, artsen, specialisten en andere begeleiders
- Administratieve zaken bijhouden
Welke beroepsgroepen kom je nog meer tegen in de verstandelijk gehandicaptenzorg?
- Begeleider; Als begeleider in de gehandicaptenzorg bied je begeleiding aan mensen met een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking.
- Persoonlijk begeleider; Als persoonlijk begeleider ondersteun je mensen van alle leeftijden met een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking bij hun dagelijkse activiteiten, hun persoonlijke ontwikkeling en in de maatschappij. Je voert niet alleen uit, maar je vervult daarnaast ook coördinerende taken.
- Ambulant begeleider; Als ambulant begeleider in de gehandicaptenzorg zit je niet stil en ga je naar je cliënten toe. Je begeleidt cliënten bij hen thuis, op hun werkplek (bijvoorbeeld als jobcoach) of op school.
- Senior begeleider; als senior begeleider werk je meestal met een doelgroep die vaak bijzondere en specifieke begeleiding nodig heeft. Bijvoorbeeld mensen die blind én doof zijn of mensen die naast verstandelijke beperking ook autisme hebben.
- Fysiotherapeut; Als fysiotherapeut ben je deskundig op het gebied van het bewegingsapparaat en adviseer, begeleid en behandel je cliënten met allerlei lichamelijke klachten, zoals pijn, ademhalingsproblemen en beperkingen in het bewegen.
- Logopedist; Als logopedist behandel je mensen met stem-, spraak-, taal-, slik- en gehoorstoornissen. Bijvoorbeeld kinderen met taalontwikkelingsstoornissen of kinderen of ouderen die slecht of niet horen. Je moet je kunnen inleven in de problemen van je cliënten.
- Zorgmanager; Als zorgmanager zijn je taken erg afwisselend. Je kunt in veel soorten (zorg)organisaties gaan werken, en daar zal het er per instelling anders aan toe gaan. In de praktijk vallen erg veel leidinggevende- en managementfuncties onder de naam zorgmanager.
- Orthopedagoog; Als orthopedagoog houd je je bezig met kinderen en volwassenen met ontwikkelings - of gedragsproblemen. Je zet voor deze mensen een behandeling uit om hun situatie te verbeteren. Het is voor de uitoefening van dit beroep belangrijk dat je goed kunt luisteren en dat je met zowel opvoeders als met andere hulpverleners goed overweg kunt.
- Gezondheidspsycholoog; Van lichte psychische problemen tot zware stoornissen: jij grijpt iedere situatie met beide handen aan! Als gezondheidszorgpsycholoog, ofwel GZ-psycholoog, behandel je mensen die kampen met psychische problemen.
- Arts voor verstandelijk gehandicapten; Als arts voor verstandelijk gehandicapten ben je gespecialiseerd in de medische problemen die mensen met een verstandelijke beperking hebben.
vakblad psychiatrie;
‘op de tast’
Mensen met een verstandelijke beperking kunnen niet goed zien. Een nieuw instrument geeft begeleiders betere informatie over de tastzin. Het grootste deel van de informatie uit de buitenwereld komt binnen via de virus.
Je kunt met een tactiel profiel onderzoeken vaststellen welke onderdelen van dat vermogen meer of minder ontwikkeld zijn. Met deze methode onderzoek je met verschillende testen het tactiele vermogen van kinderen met een visuele beperking. Tactiel profiel bleek niet geschikt voor kinderen met een verstandelijke handicap. Ze willen wel graag dat Tactiel profiel wel geschikt word voor kinderen met een verstandelijke handicap. Voor de verstandelijk gehandicapten zijn de stappen voor hen te groot. Ook zijn de verbale instructies er zoveel mogelijk uitgehaald.
Voordat je begint aan het testen van tactiel profiel voeren onderzoekers gesprekken met begeleiders en familieleden, deze geven al veel informatie over het tactiele vermogen van een persoon, waardoor je de tast gerichter kan onderzoeken.
De koffer van tactiel profiel bevat meerdere materialen. Lepels van 3 verschillende materialen, stoffen, voorwerpen, balletjes van een verschillend gewicht, maar ook een slagroomklopper.
documentaire psychiatrie;
‘Dit is ons leven’
Dit is een film die gaat over 3 verschillende kinderen die een zware vorm hebben van verstandelijk gehandicapt. De ouders vertellen hoe het leven is met een verstandelijk gehandicapt kind, ze laten zien wat ze elke dag doen, maar vooral dat hun kind enorm veel plezier heeft van elk moment wat hij of zij meemaakt. De verhalen van de 3 kinderen worden hieronder uitgebreid uitgelegd.
Luuk;
Luuk is 5 jaar en woont samen met zijn ouders en zijn kleine zusje Jill in Zuid-Holland. Luuk heeft een ernstige vorm van verstandelijk gehandicapt, hij gaat 5 dagen per week naar een dagbesteding. Daar zitten kinderen met dezelfde beperking. Je kunt een dagbesteding vergelijken met een kinderopvang maar dan alleen voor verstandelijk gehandicapten. Luuk speelt daar, krijgt les van een fysiotherapeut, maar geniet vooral van elk moment daar.
Luuk is geboren met een normale zwangerschap, de laatste paar dagen van de zwangerschap kreeg de moeder een zwangerschapsvergiftiging. Luuk had een chromosoom afwijking. Na de geboorte stond het leven van de ouders van Luuk op z’n kop. Zij wilden hoe dan ook voor Luuk blijven zorgen, en doen dit nou al 5 jaar.
Mijn eigen mening over Luuk en zijn ouders is in een woord fantastisch, zij blijven altijd zo positief, ook al loopt het niet lekker of voelt Luuk zich niet goed. Elke dag is voor het hele gezin weer een feestje. De ouders van Luuk vertellen dat kleine/makkelijke dingen wel steeds moeilijker worden maar dat ze voor geen goud nu willen stoppen met het verzorgen van Luuk. Ze vinden het ontzettend leuk maar vooral de liefde die ze terug krijgen.
Eva;
Eva is 24 jaar en woont samen met haar moeder Conny en broer Thijs in Utrecht. Conny verzorgt eva zelf. De vader van Eva is een paar jaar geleden overleden aan kanker. Conny vertelt wat voor ontzettend moeilijke tijd dat was. Ondanks al het verdriet zijn ze samen sterk gebleven en zijn ze waar ze nu zijn. Eva heeft nog een zus, die studeert in het buitenland.
Eva weegt 31 kilo, voor iemand van 24 is dit ontzettend weinig. Eva beweegt niet, ze ligt altijd in bed of zit in haar rolstoel. Conny vind het wel een voordeel dat Eva zo ligt is, zo kan ze eva nog steeds optillen om haar in bed te krijgen of in de stoel te zetten. Nu denken jullie vast Eva doet niks in haar leven, maar eva doet juist ontzettend veel. Ze geniet van elk moment van het leven, of ze nou naar de kerk gaat, of dat ze samen met haar moeder en broer boodschappen doen, ze vind het allemaal geweldig.
Natuurlijk blijft de zorg niet voor altijd, de moeder van Eva is niet meer de jongste en beseft dat de zorg die ze aan Eva geeft niet heel het leven van Eva kan zijn. Conny hoopt dat Eva haar laatste adem uitblaast voordat zij dat zelf doet. De reden die Conny geeft is dat ze niet wil dat Eva naar een instelling gaat, Conny vind niet dat Eva daar de zorg krijgt die ze verdiend. Natuurlijk is Conny daar op dit moment nog helemaal niet mee bezig en genieten ze samen van elk moment die nog komen gaat.
Bento;
Bento is 8 jaar en woont samen met zijn ouders, broer en zus in Noord-Limburg. Bento gaat elke dag naar een dagbesteding waar kinderen zitten met dezelfde beperking. Hij speelt daar met die kinderen. Naast de dagbesteding waar Bento veel aan heeft, heeft Bento thuis ook nog een PGB-er, Wilmie. Wilmie doet ontzettend veel voor Bento, de ouders werken allebei ook, daarom hebben zij vroeger gekozen voor een PGB-er. Al heel snel konden Bento en Wilmie het goed vinden met elkaar. Ze gaan bijvoorbeeld naar de speeltuin, samen boodschappen doen, stukjes wandelen, dansen en boekjes voorlezen. Wilmie kan zich geen leven meer zonder Bento bedenken. Al vanaf het begin zijn ze samen opgegroeid.
De ouders van Bento zien hem met de dag groeien, ze vinden dit ontzettend waardevol omdat hij geniet, geniet van alles wat hij meemaakt. Ze hebben Bento nauwelijks boos of verdrietig gezien. Ze hopen dat Bento zich de komende jaren meer ontwikkeld. De logopedist en fysiotherapeut zijn zelfs bezig om Bento te laten lopen.
De grote broer en zus van Bento zien het probleem niet bij hem. Ze behandelen hem als een normale jongen en respecteren hem volledig. Ze vertellen dat verstandelijk gehandicapten hetzelfde zijn als iedereen, zij hopen dat iedereen normaal opkijkt tegen verstandelijk gehandicapten, in plaats van raar en verontwaardigd opkijken tegen verstandelijk gehandicapten. De broer en zus van Bento houden ontzettend veel van Bento, ze kunnen niet meer zonder hem, evenals de ouders en natuurlijk niet te vergeten Wilmie.
Ik vond deze korte film ontzettend heftig, zelf had ik nooit gedacht dat een verstandelijk gehandicapten zo ontzettend veel zorg nodig heeft. Eerlijk gezegd ben ik er erg van geschrokken, simpelweg omdat wij er allemaal niet bij stilstaan. Nu ik deze documentaire heb gezien ga ik zo anders kijken naar verstandelijk gehandicapten. Ik heb zo ontzettend veel bewondering voor deze mensen, maar ook vooral voor de ouders, hoe positief ze in het leven staan, genieten van hun zoon/dochter maar vooral genieten van elk moment. Kippenvel!!!
Maak jouw eigen website met JouwWeb